Linsēklu eļļa: ieguvumi un kaitējums
Dalīties
Lini ir viena no senākajām kultivētajām kultūrām. Auga šķiedras izmantoja audumu ražošanai, graudus samala miltos un spieda ārstnieciskajā eļļā. Mūsdienās linsēklu eļļa tiek uzskatīta par īstu superēdienu un ir atrodama daudzās veselīgas ēšanas receptēs. Kopā ar uztura speciālisti Marinu Tamarovu izdomājam, kā no produkta gūt maksimālu labumu un kā to pareizi izvēlēties.
Raksta saturs
• Linsēklu eļļas veidi
• Kā top linsēklu eļļa?
• Linsēklu eļļas kaloriju saturs
• Linsēklu eļļas priekšrocības
• Linsēklu eļļas kaitējums
• Linsēklu eļļa kosmetoloģijā
• Receptes ar linsēklu eļļu
• Kā izvēlēties linsēklu eļļu
• Kā uzglabāt linsēklu eļļu
Linsēklu eļļas veidi
Atkarībā no sēklu apstrādes tehnoloģijas izšķir vairākus produktu veidus:
• Nerafinēts. Veselīgākais un garšīgākais variants, ražošanas procesā netiek izmantotas ķimikālijas.
• Rafinēts. Piemaisījumus noņem ne tikai mehāniski, bet arī ķīmiski. Tam ir gaišāka krāsa un gandrīz bez smaržas.
• Hidratēts. To apstrādā ar ūdeni, kas novērš nogulumu veidošanos un saglabā smaržu.
• Balināts un dezodorēts. Papildus rafinēšanai tas tiek balināts un attīrīts no nevēlamām smakām.
Kā tiek ražota linsēklu eļļa?
Eļļu ražo, izmantojot karstās presēšanas un aukstās presēšanas metodes. Otrā metode ir vēlama, un tieši uz šo ir jākoncentrējas, izvēloties produktu, jo sēklas netiek karsētas un saglabā visas savas labvēlīgās īpašības. Ir arī ekstrakcijas metode, kurā izmanto šķīdinātājus un destilētājus, taču šajā gadījumā nav jēgas runāt par ieguvumiem.
Linsēklu eļļas kaloriju saturs un BJU
Uz 100 g produkta:
Kaloriju saturs: 884 kcal (42,08% no dienas vērtības).
Tauki - 100 g (143% no dienas vērtības).
Omega-3-6-9 avots
Puse tējkarotes eļļas sedz omega-3 ikdienas nepieciešamību pieaugušajam. Šī ir izeja tiem, kuri neēd zivis.
Vitamīni un minerālvielas
Eļļa satur A un B vitamīnus, folijskābi, dzelzi, cinku un fosforu.
Linsēklu eļļa ir bagātīgs omega-3 polinepiesātināto taukskābju avots. Omega-3 — “labie tauki” — palīdz pazemināt holesterīna līmeni, stiprina asinsvadus, samazina sirds un asinsvadu slimību risku, normalizē aknu darbību, dziedē kuņģa un zarnu gļotādas. Tāpat regulāra linsēklu eļļas lietošana izvada toksīnus un palēnina organisma novecošanos kopumā.
Linsēklu eļļas priekšrocības vīriešiem:
Palīdz novērst vīriešu neauglību, impotenci un prostatas iekaisumu.
Linsēklu eļļa ir noderīga arī vīriešiem: tā novērš prostatas slimības un uzlabo seksuālo funkciju.
Linsēklu eļļas priekšrocības sievietēm:
Produkts ir noderīgs sievietēm, pateicoties augu estrogēniem līdzīgu hormonu saturam. Eļļa arī palīdz aizsargāt pret vēzi.
Linsēklu eļļai ir pozitīva ietekme uz sieviešu hormonālo līdzsvaru. Tam ir pretiekaisuma iedarbība un tas novērš "sieviešu" slimību attīstību.
Linsēklu eļļas priekšrocības bērniem:
Eļļa ir noderīga ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Svarīgs punkts: nav ieteicams to iekļaut uzturā ļoti maziem bērniem līdz 6 mēnešu vecumam.
Ir svarīgi, lai bērna organisms uzņemtu pietiekami daudz omega-3 taukskābes, kas regulē vielmaiņu, sniedz enerģiju un uzlabo izziņas spējas.
Nerafinētas linsēklu eļļas priekšrocības:
Nerafinētā eļļa tiek attīrīta no piemaisījumiem, neizmantojot ķīmiskas vielas, izmantojot nostādināšanas un filtrēšanas metodes. Tam ir vairākas priekšrocības: šī attīrīšanas metode saglabā visas labvēlīgās vielas, patiesi bagātīgo garšu un dabisko krāsu.
Kapsulas linsēklu eļļas priekšrocības:
Eļļa kapsulu veidā ir paradzēta tiem, kas vēlas iegūt visas produkta labvēlīgās īpašības, bet nepatīk tā garša. Šis uzņemšanas veids arī ļauj precīzi aprēķināt devu un nepārspīlēt ar ikdienas kaloriju daudzumu.
Linsēklu eļļai piemīt īpašība ātri oksidēties, ja tiek pakļauta gaisa un gaismas iedarbībai. Tāpēc eļļa želatīna kapsulās tiek uzskatīta par visnoderīgāko un drošāko iespēju, jo tā nenonāk saskarē ar vidi. Kapsulas ir svarīgi uzglabāt tumšā vietā un nepārsniegt uz iepakojuma norādīto uzglabāšanas temperatūru.
Linsēklu eļļas kaitējums:
Tāpat kā jebkuru produktu, eļļu, neskatoties uz visām tās priekšrocībām, nevajadzētu lietot nepārdomāti un lielos daudzumos. Ideālā gadījumā vispirms jākonsultējas ar savu ārstu par kontrindikācijām. Galvenie šķēršļi linsēklu eļļas lietošanai ir kuņģa-zarnu trakta slimības, īpaši akūtā fāzē.
Linsēklu eļļu nedrīkst lietot tādu diagnosticētu slimību gadījumā kā pankreatīts, holecistīts, kuņģa čūla un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, citas zarnu slimības, hormonālie traucējumi.
Linsēklu eļļa var kaitēt organismam, ja tā ir sabojājusies un ir rūgta. Eļļu nekādā gadījumā nedrīkst karsēt – taukskābes oksidējas un veido brīvos radikāļus, kā arī izdala toksiskas vielas, piemēram, amonjaku un ciānūdeņražskābi.
Linsēklu eļļa kosmetoloģijā:
Produkts tiek plaši izmantots sejas un matu masku gatavošanā. Drošai lietošanai ir jāveic iepriekšēja alerģisku reakciju pārbaude: uz 15 minūtēm uzklājiet nelielu daudzumu eļļas uz apakšdelma. Ja nav apsārtuma vai niezes, droši pievienojiet sastāvdaļu maskai.
Sejas maska:
Paņemiet tējkaroti linsēklu eļļas, medus un citronu sulas. Sajauciet līdz viendabīgai konsistencei un uzklājiet plānu kārtu uz iepriekš notīrītas ādas. Pēc 20 minūtēm noņemiet maisījumu, izmantojot tonerī samērcētus vates spilventiņus, atlikumus noskalojiet ar siltu ūdeni. Maskai piemīt atjaunojoša, attīroša un viegli balinoša iedarbība.
Barojoša matu maska:
Pievienojiet 3-4 pilienus tējas koka ēteriskās eļļas divām ēdamkarotēm linsēklu eļļas. Maisījumu nedaudz uzsilda ūdens vannā, sadala pa sakņu zonu un matu garumu un viegli iemasē. Nosedziet galvu ar dvieli un atstājiet stundu. Pēc tam izmazgājiet matus.
Receptes ar linsēklu eļļu:
Linsēklu eļļas pievienošana parastajiem ēdieniem garšu īpaši neietekmē, taču tas nemanāmi piesātina tos ar omega-3 un padara tos nedaudz veselīgākus.
Tzatziki mērce:
Sastāvdaļas:
• grieķu jogurts – 190 g;
• gurķis – 100 g;
• linsēklu eļļa - 3 ēd.k.;
• svaigi garšaugi – 30 g;
• ķiploki - pāris krustnagliņas;
• sāls, malti melnie pipari – pēc garšas.
Pagatavošanas metode:
Gurķi sagriež mazos kubiņos vai sarīvē, izspiežot izdalīto šķidrumu. Izspiediet ķiplokus caur presi un sasmalciniet garšaugus. Pievieno jogurtu, eļļu un garšvielas, apmaisa – mērce gatava. Pasniedz ar gaļas ēdieniem un dārzeņiem, var pasniegt kā uzkodu.
Smūtijs ar linsēklu eļļu
Sastāvdaļas:
• ābols - 1 gab.;
• burkāni - 2 gab.;
• linsēklu eļļa - 1 tējk;
• svaigs rīvēts ingvers - 1 tējk;
• kanēlis un kurkuma - katra neliela šķipsniņa;
• apelsīnu sula - pusglāze;
• ūdens - ceturtdaļa glāzes.
Pagatavošanas metode:
Nomazgājiet burkānus un ābolus, nomizojiet un izsējiet un sagrieziet mazos gabaliņos. Visas sastāvdaļas liek blenderī un kārtīgi sablendē līdz viendabīgai konsistencei. Iegūtais dzēriens jāizlieto uzreiz pēc pagatavošanas.
Kā izvēlēties linsēklu eļļu
Uz iepakojumu labāk neskopoties un paiet garām plastmasas pudelēs ielietajai eļļai. Otrs punkts ir izvēlēties konteineru, kas izgatavots no tumša stikla, ideālā gadījumā ar papildu kartona kastīti, lai pasargātu to no gaismas. Uzmanīgi izlasiet sastāvdaļas: daži ražotāji produktu atšķaida ar lētākām eļļām, piemēram, rapšu sēklām vai kukurūzu. Kvalitatīvas eļļas krāsai jābūt brūni zeltainai, pudeles apakšā ir pieļaujamas nogulsnes.
Jūs varat iegūt maksimālu labumu no dabīgas nerafinētas linsēklu eļļas, vai nu neapstrādātas, vai auksti spiestas. Pērciet linsēklu eļļu tumšā stikla pudelē.
Derīguma termiņš atbilstošos apstākļos pēc atvēršanas nepārsniedz vienu mēnesi.
Kā uzglabāt linsēklu eļļu:
Linsēklu eļļa ir visizdevīgākā no visām pārtikas augu eļļām. Tomēr linolskābes klātbūtnes dēļ tas ļoti ātri oksidējas un kļūst bīstams veselībai. Tāpēc ļoti svarīgi ir linsēklu eļļu uzglabāt slēgtā tumša stikla pudelē ledusskapī.
Uz īsu brīdi atveriet pudeli, pēc lietošanas cieši aizveriet vāku un nekavējoties ievietojiet to atpakaļ aukstumā. Garšojiet ar to savus ēdienus tieši pirms ēšanas. Ja eļļa kļūst rūgta, to vairs nevar izmantot pārtikā.
Atsauce uz rakstu: https://www.sport-express.ru/zozh/food/reviews/lnyanoe-maslo-polza-i-vred-dlya-muzhchin-zhenschin-i-detey-kaloriynost-kak-vybrat-2107201/